Back to top

Diccionari de formatges

Presentació
ganivet amb fulla perforada ganivet amb fulla perforada

  • ca  ganivet amb fulla perforada, n m
  • es  cuchillo con hoja perforada, n m
  • fr  couteau à lame ajourée, n m
  • fr  couteau ajouré, n m
  • en  soft cheese knife, n

Definició
Ganivet amb la fulla ampla i perforada, perquè el formatge no s'hi enganxi, emprat per a tallar formatges tous, formatges cremosos o preparats de formatge.

Nota

  • Un ganivet amb fulla perforada pot tenir doble punta o no.
ganivet de doble mànec ganivet de doble mànec

  • ca  ganivet de doble mànec, n m
  • es  cuchillo de doble mango, n m
  • fr  couteau à fromage deux mains, n m
  • fr  couteau double manche, n m
  • en  two handed knife, n

Definició
Ganivet amb dos mànecs i amb la fulla d'una llargada variable emprat per a tallar formatges semidurs o rodes de formatge grosses.
ganivet de doble punta ganivet de doble punta

  • ca  ganivet de doble punta, n m
  • es  cuchillo de dos puntas, n m
  • fr  couteau à double pointe, n m
  • fr  couteau fromagette, n m
  • fr  couteau recourbé à double pointe, n m
  • en  fork-tipped spear, n
  • en  pronged knife, n
  • en  soft cheese knife, n

Definició
Ganivet de fulla prima i sovint corba amb dues puntes, l'una al costat de l'altra, emprat per a tallar formatges tous i poder-ne punxar els talls i servir-los.
ganivet de formatge ganivet de formatge

  • ca  ganivet de formatge, n m
  • es  cuchillo de queso, n m
  • es  cuchillo para queso, n m
  • fr  couteau à fromage, n m
  • en  cheese knife, n

Definició
Ganivet adient per a tallar formatge.
ganivet de parmesà ganivet de parmesà

  • ca  ganivet de parmesà, n m
  • es  punzón, n m
  • fr  ciselet, n m
  • en  Parmesan cheese knife, n
  • en  Parmesan knife, n

Definició
Ganivet amb la fulla en forma d'ametlla i el mànec bombat, que serveix per a tallar formatges de pasta molt dura.
ganivet per a untar ganivet per a untar

  • ca  ganivet per a untar, n m
  • es  cuchillo para untar, n m
  • es  cuchillo untador, n m
  • fr  couteau à beurre, n m
  • fr  couteau à tartiner, n m
  • fr  tartineur, n m
  • en  cheese spreader, n
  • en  spatula knife, n
  • en  spreader, n

Definició
Ganivet amb la fulla arrodonida que serveix per a untar formatge o mantega.
  • ca  girolle [fr], n f
  • es  girolle, n m/f
  • fr  girolle, n f
  • en  girolle, n

Definició
Instrument format per una base circular i una fulla amb una maneta, que talla el formatge en espiral i que s'empra especialment per a fer flors de tête de moine.
  • ca  gloucester [en], n m
  • es  gloucester, n m
  • fr  gloucester, n m
  • en  Gloucester, n

Definició
Formatge fet amb llet de vaca, de pasta premsada molt ferma, madurat durant un període de dos mesos, originari de la ciutat anglesa de Gloucester.

Nota

  • La varietat més popular de gloucester és el doble gloucester, fet amb llet de vaca, més madur i gustós.
  • ca  gorgonzola, n m
  • es  gorgonzola, n m
  • fr  gorgonzola, n m
  • en  Gorgonzola, n

Definició
Formatge blau fet amb llet de vaca, de crosta vermellosa i flonja, i de pasta tova i mantegosa, amb floridures de color verdós, d'olor i gust forts.

Nota

  • 1. El gorgonzola és originari de la ciutat italiana de Gorgonzola, a la Llombardia.
  • 2. Gorgonzola és una Denominació d'Origen Protegida.
  • ca  gouda, n m
  • es  gouda, n m
  • fr  gouda, n m
  • en  gouda, n
  • de  Gouda, n m
  • de  Goudakäse, n m

Definició
Formatge fet amb llet de vaca, amb la crosta recoberta de parafina de color groc, de pasta premsada i no cuita, compacta i flexible, de gust suau, originari de la ciutat holandesa de Gouda.