Back to top

Diccionari de formatges

Presentació
  • ca  vacherin [fr], n m
  • es  vacherin, n m
  • fr  vacherin, n m
  • en  vacherin, n
  • en  vacherin, n

Definició
Formatge fet amb llet de vaca, de pasta crua premsada, suau i elàstica, madurat durant un període mínim de tres setmanes, amb gust lleugerament salat i textura cremosa, presentat amb forma de barra i envoltat d'una crosta d'escorça d'avet, originari de la Savoia.

Nota

  • Les varietats més populars de vacherin són el vacherin friburguès i el vacherin Mont-d'Or, elaborat al departament francès del Jura i el cantó suís del Jura.
  • ca  veta, n f
  • es  veteado, n m
  • fr  marbrure, n f
  • it  erborinato, n m
  • en  vein, n

Definició
Línia de floridura blava o verda a la pasta dels formatges blaus.
  • ca  volteig, n m
  • ca  voltejat, n m
  • es  volteo, n m
  • fr  retournement, n m

Definició
Operació efectuada durant la maduració que consisteix a girar el formatge periòdicament per tal que la cara que està en contacte directe amb el prestatge no tingui més dificultats per perdre humitat i formar la crosta.

Nota

  • En els formatges de pasta tova, el volteig es fa cada dia, mentre que en els de pasta premsada es fa només dues vegades per setmana al començament i es va reduint la freqüència progressivament a mesura que evoluciona la maduració.
  • ca  volteig, n m
  • ca  voltejat, n m
  • es  volteo, n m
  • fr  retournement, n m

Definició
Operació efectuada durant la maduració que consisteix a girar el formatge periòdicament per tal que la cara que està en contacte directe amb el prestatge no tingui més dificultats per perdre humitat i formar la crosta.

Nota

  • En els formatges de pasta tova, el volteig es fa cada dia, mentre que en els de pasta premsada es fa només dues vegades per setmana al començament i es va reduint la freqüència progressivament a mesura que evoluciona la maduració.