Back to top

Diccionari de formatges

Presentació
  • ca  fer formatge, v intr
  • ca  formatjar, v intr
  • es  quesear, v intr
  • en  make cheese, to, v intr

Definició
Transformar la llet en formatge.
  • ca  feta, n m
  • es  feta, n m
  • fr  feta, n f
  • fr  féta, n f
  • it  feta, n m
  • en  Feta, n
  • en  Fetta, n

Definició
Formatge fet amb llet d'ovella o de cabra, de pasta tova, madurat en salmorra durant un període de quinze a trenta dies, amb gust salat i lleugerament agre, originari de Grècia.
  • ca  fil, n m
  • es  hilo, n m
  • fr  fil à couper, n m
  • en  wire, n

Definició
Cos de forma capil·lar, molt prim, amb un mànec a cada banda, que serveix per a tallar formatge, especialment formatges grossos i durs com ara el gruyère.
  • ca  fiore sard, n m
  • es  fiore sardo, n m
  • fr  fiore sardo, n m
  • it  fiore sardo, n m
  • en  Fiore Sardo, n

Definició
Formatge fet amb llet d'ovella, de pasta dura, madurat de tres a sis mesos, durant els quals de tant en tant se submergeix en oli d'oliva, amb gust ric, salat però afruitat, originari de l'illa de Sardenya.
  • ca  fogassa, n f

Definició
Peça de formatge.
  • ca  fogasser, n m

Definició
Motlle de fer fogassons, consistent en un drap blanc de fil o de cotó amb què s'escorre i es premsa el formatge.
  • ca  fogassó, n m

Definició
Fogassa petita de formatge tendre destinada a ser consumida al cap de poc temps de feta.
  • ca  fontal, n m
  • es  fontal, n m
  • fr  fontal, n m
  • it  fontal, n m
  • en  fontal, n

Definició
Formatge fet amb llet de vaca, de crosta prima i compacta, i pasta premsada i cuita, tendra, de color blanc de vori, amb alguns ulls petits, i de gust suau, d'origen italià.
  • ca  fontina, n f
  • es  fontina, n f
  • fr  fontina, n f
  • it  fontina, n f
  • en  Fontina, n

Definició
Formatge fet amb llet de vaca, de pasta dura cuita, amb gust dolç i delicat, originari de la vall d'Aosta, als Alps italians.
  • ca  ull, n m
  • ca  forat, n m sin. compl.
  • es  ojo, n m
  • fr  oeuil, n m
  • fr  trou, n m
  • en  eye, n

Definició
Obertura, petita o gran, present en un formatge de manera natural a causa del metabolisme dels ferments o per accions mecàniques, durant l'elaboració o la fermentació.