fer formatge
fer formatge
- ca fer formatge, v intr
- ca formatjar, v intr
- es quesear, v intr
- en make cheese, to, v intr
Definició
Transformar la llet en formatge.
feta
feta
- ca feta, n m
- es feta, n m
- fr feta, n f
- fr féta, n f
- it feta, n m
- en Feta, n
- en Fetta, n
Definició
Formatge fet amb llet d'ovella o de cabra, de pasta tova, madurat en salmorra durant un període de quinze a trenta dies, amb gust salat i lleugerament agre, originari de Grècia.
fil
fil
- ca fil, n m
- es hilo, n m
- fr fil à couper, n m
- en wire, n
Definició
Cos de forma capil·lar, molt prim, amb un mànec a cada banda, que serveix per a tallar formatge, especialment formatges grossos i durs com ara el gruyère.
fiore sard
fiore sard
- ca fiore sard, n m
- es fiore sardo, n m
- fr fiore sardo, n m
- it fiore sardo, n m
- en Fiore Sardo, n
Definició
Formatge fet amb llet d'ovella, de pasta dura, madurat de tres a sis mesos, durant els quals de tant en tant se submergeix en oli d'oliva, amb gust ric, salat però afruitat, originari de l'illa de Sardenya.
fogassa
fogassa
- ca fogassa, n f
Definició
Peça de formatge.
fogasser
fogasser
- ca fogasser, n m
Definició
Motlle de fer fogassons, consistent en un drap blanc de fil o de cotó amb què s'escorre i es premsa el formatge.
fogassó
fogassó
- ca fogassó, n m
Definició
Fogassa petita de formatge tendre destinada a ser consumida al cap de poc temps de feta.
fontal
fontal
- ca fontal, n m
- es fontal, n m
- fr fontal, n m
- it fontal, n m
- en fontal, n
Definició
Formatge fet amb llet de vaca, de crosta prima i compacta, i pasta premsada i cuita, tendra, de color blanc de vori, amb alguns ulls petits, i de gust suau, d'origen italià.
fontina
fontina
- ca fontina, n f
- es fontina, n f
- fr fontina, n f
- it fontina, n f
- en Fontina, n
Definició
Formatge fet amb llet de vaca, de pasta dura cuita, amb gust dolç i delicat, originari de la vall d'Aosta, als Alps italians.
forat
forat
- ca ull, n m
- ca forat, n m sin. compl.
- es ojo, n m
- fr oeuil, n m
- fr trou, n m
- en eye, n
Definició
Obertura, petita o gran, present en un formatge de manera natural a causa del metabolisme dels ferments o per accions mecàniques, durant l'elaboració o la fermentació.