Back to top

Diccionari de formatges

Presentació
raclette du Valais [fr] raclette du Valais [fr]

  • ca  raclette du Valais [fr], n m
  • es  raclette du Valais, n m
  • fr  raclette du Valais, n m
  • en  raclette du Valais, n

Definició
Formatge fet de llet de vaca crua o pasteuritzada, gras, de pasta semidura, madurat durant un mínim de tres mesos, amb una capacitat excel·lent de fondre's, originari del cantó suís del Valais.
  • ca  ragusà, n m
  • es  ragusano, n m
  • fr  ragusano, n m
  • it  cacio ragusano, n m
  • en  Ragusano, n

Definició
Formatge fet amb llet de vaca, de pasta premsada ferma, madurat durant un període de tres a divuit mesos, amb una crosta que es va endurint amb el temps, amb gust ric i afruitat, originari de la ciutat siciliana de Ragusa.
  • ca  raspament, n m
  • fr  brossage, n m
  • fr  revirage, n m
  • en  mould scraping, n
  • en  raclage, n

Definició
Operació consistent a raspallar el formatge per tal de treure el florit de la superfície.
ratllador de formatge ratllador de formatge

  • ca  ratlladora de formatge, n f
  • ca  ratllador de formatge, n m sin. compl.
  • es  rallador de queso, n m
  • fr  râpe à fromage, n f
  • en  cheese grater, n

Definició
Làmina acanalada, generalment d'acer inoxidable, amb forats de vores alçades i tallants emprada per a ratllar formatge.

Nota

  • Hi ha diferents tipus de ratlladores de formatge: la ratlladora de trama dentada en forma d'estel, per a obtenir un granulat fi, adequada per a formatges de pasta dura i poc greix; la ratlladora de trama petita i recta, per a obtenir fils de formatge fins, adequada per a formatges molt tous, i la ratlladora de trama grossa, per a obtenir fils gruixuts de formatge, adequada per a formatges semiconsistents.
ratlladora de formatge ratlladora de formatge

  • ca  ratlladora de formatge, n f
  • ca  ratllador de formatge, n m sin. compl.
  • es  rallador de queso, n m
  • fr  râpe à fromage, n f
  • en  cheese grater, n

Definició
Làmina acanalada, generalment d'acer inoxidable, amb forats de vores alçades i tallants emprada per a ratllar formatge.

Nota

  • Hi ha diferents tipus de ratlladores de formatge: la ratlladora de trama dentada en forma d'estel, per a obtenir un granulat fi, adequada per a formatges de pasta dura i poc greix; la ratlladora de trama petita i recta, per a obtenir fils de formatge fins, adequada per a formatges molt tous, i la ratlladora de trama grossa, per a obtenir fils gruixuts de formatge, adequada per a formatges semiconsistents.
  • ca  recuit, n m
  • ca  colada, n f sin. compl.
  • ca  quallada, n f sin. compl.

Definició
Formatge fresc, fet amb llet pasteuritzada d'ovella o de cabra quallada amb herbacol, dens, ple, gras al paladar, que es desfà a la boca, amb tocs fumats i recremats.

Nota

  • 1. Modernament, es fa servir llet de vaca, menys densa i menys grassa que la d'ovella, i quall animal, de manera que el resultat és menys gustós.
  • 2. S'elabora recuit des de l'Empordà fins a la Garrotxa i cap a les Guilleries; quallada, al Pallars, i colada, als Ports.
rentat de la crosta rentat de la crosta

  • ca  rentat de la crosta, n m
  • es  lavado de corteza, n m
  • fr  lavage de la croûte, n m
  • en  rind wash, n

Definició
Operació consistent a fregar la crosta d'un formatge amb salmorra, cervesa, alcohol o bacteris o altres microorganismes per afavorir que s'hi desenvolupi flora microbiana que li doni aspecte i aroma.

Nota

  • El rentat de la crosta es duu a terme durant el procés de maduració.
rentat de la pasta rentat de la pasta

  • ca  rentat de la pasta, n m
  • es  lavado de la masa, n m
  • fr  délactosage, n m
  • en  lactose removal, n

Definició
Operació consistent a eliminar una part del xerigot de la quallada ja tallada i afegir aproximadament la mateixa quantitat d'aigua a la mateixa temperatura del xerigot per tal de reduir-ne la lactosa i evitar una acidificació excessiva.

Nota

  • El rentat de la pasta és un dels passos del tractament de la quallada.
  • ca  rocafort, n m
  • es  roquefort, n m
  • fr  roquefort, n m
  • en  Roquefort, n
  • de  Roquefort, n m

Definició
Formatge fet amb llet d'ovella, de pasta no premsada ni cuita, ferma i mantegosa, de color blanc groguenc, plena de floridures de color verdós, de gust fort una mica salat, originari de la vila de Rocafort.
  • ca  roncal, n m
  • es  roncal, n m
  • fr  fromage de Roncal, n m
  • en  Roncal, n

Definició
Formatge fet amb llet d'ovella, de pasta dura cuita, premsada en motlles de fusta, salat exteriorment i madurat uns quants dies.

Nota

  • El roncal és originari de la vall navarresa del Roncal.