Back to top

Apunts

imatge d'una persona desespinant
19.10.2021

Per començar, netegem els aliments

Abans de posar qualsevol vianda al foc, d’afegir-hi sal, un raig d’oli o un manat d’herbes, cal haver fet alguna acció de preparació i tractament dels productes.

Més
imatge d'unes samosses
17.09.2021

Avui, cuina índia: les samosses

Has quedat amb tres amics a les set en una terrassa d’una plaça cèntrica. Què prendreu? Per a alguns és la tarda, hora de berenar, però tu sols dinar d’hora i sopar d’hora. De moment no tens gana. Optes per demanar una aigua amb gas.

Més
imatge d'una amanida de síndria
09.07.2021

Frescor contra la calor

Ara que l’estiu ha arribat i la calor se’ns enganxa a la pell, quan ens fiquem a la cuina per escollir el dinar, no ens venen de gust ni sopes ni peus de porc ni arrossos carregats.

Més
imatge de preparacions gastronòmiques japoneses
18.06.2021

Sushi i companyia

Mireu, en català la paraula mirin pot ser la tercera persona del plural de l’imperatiu del verb mirar o pot ser un licor d’arròs, de gust dolç i poca graduació, que es fa servir a la cuina japonesa.

Més
imatge d'unes pipes o llavors de gira-sol
18.05.2021

Pipes, també en català

Fa bo, un grup de joves o d’adolescents estan asseguts en una plaça, uns als bancs, d’altres al respatller dels bancs, d’altres a terra, en cercle o no, asseguts en unes escales, i es posen alguna cosa a la boca amb el dit gros, l’índex i el del mig, o només amb el dit gros i l’índex.

Més
imatges de dos talls
30.04.2021

Maneres de tallar

Si en un apunt anterior parlàvem de talls de carn i de peix, ara parlarem de maneres de tallar. I per compensar, tallarem verdures i hortalisses a la juliana, a la brunesa i a la xifonada.

Més
imatge d'una suprema
26.03.2021

Talls

Un tros de carn, de peix, de formatge o del que sigui tallat d’una peça sencera o d’un tros més gros és un tall. Avui parlem d’alguns talls, especialment de carn, que tenen un nom específic.

Més
imatge d'una sopa
25.02.2021

Ets de cullera?

Hi ha gent a qui li agrada fer servir la cullera i no necessita que faci fred per menjar-se una bona escudella o una bona olla aranesa.

Més
© Imatge original: Décio Guanabarino Silveira Guanabarino / Pixabay (CC0)
22.12.2020

El panettone

Quan qui escriu aquestes ratlles anava a primària, els torrons s’acompanyaven amb coca de forner; quan anava a secundària, a la taula familiar van aparèixer les neules; en l’època universitària, el pa de Nadal, espès i consistent, com correspon a una importació alemanya, amb panses i taronja conf

Més