Pulled pork? Porc esqueixat

porc esqueixat

La cultura dels Estats Units és tan majoritària que el món sencer n’és un reflex. Però si en una mateixa frase ajuntem “cultura” i “Estats Units” no és per parlar de cinema, de música o de moda, sinó de gastronomia, d’una elaboració amb carn que ha arribat a Catalunya acompanyada del seu nom anglès, el pulled pork.

El pulled pork no és res més que porc esqueixat, una preparació amb carn de porc, generalment amb espatlla, però que també es pot preparar amb altres parts de l’animal, que es marina —pebre vermell dolç, pebre negre, all, sucre roig, orenga, comí, canyella, sal i variacions—, es cou a baixa temperatura durant molta estona —hi ha receptes que el couen quatre hores a 150° i hi ha receptes que el couen sis hores a 120°—, de manera que la carn es desfà, se separa de l’os i es pot esqueixar fàcilment.

Un cop esqueixat, es barreja amb salsa barbacoa (una altra aportació gastronòmica de la cuina nord-americana) i ja es pot tastar, ben calentó. El porc esqueixat es pot servir en un plat acompanyat d’amanida, per exemple, però és més habitual menjar-ne en entrepà, amb pa tovet, com el de les hamburgueses, o també amb pa de pita o amb tortilla, amb pastanaga ratllada, ceba o poma cuites, alvocat, el que us vingui de gust. Si a més a més piqueu patates rosses, això ja és cosa vostra i nosaltres no hi entrem. Bon profit!

Podeu consultar aquests termes al Cercaterm i al cercador del portal d’alimentació i gastronomia.