Back to top

saxitoxina - Diccionari de seguretat alimentària

Presentació
  • ca  saxitoxina, n f
  • es  saxitoxina, n f
  • fr  saxitoxine, n f
  • en  saxitoxin, n
  • for  C10H17N7O4

Perills alimentaris

Definició
Toxina paralitzant del marisc produïda per l'espècie de microalgues Gonyaulax catenella.

Nota

  • 1. La saxitoxina és la toxina paralitzant del marisc més tòxica.
  • 2. Presència en els aliments: Es pot acumular en el marisc de zones de clima tropical o temperat que s'alimenta de la microalga productora i, per aquesta via, pot entrar a la cadena tròfica.
  • 3. Exposició per via alimentària: Associada, principalment, al consum de mol·luscs bivalves.
  • 4. Efectes en la salut humana: La ingestió de marisc contaminat amb saxitoxina produeix una intoxicació alimentària greu anomenada intoxicació paralitzant per marisc, que es caracteritza per símptomes neurològics que poden provocar paràlisi de les extremitats i que, en casos d'intoxicacions greus, poden arribar a produir una paràlisi respiratòria completa.
  • 5. El conjunt de les toxines anàlogues a la saxitoxina es denominen col·lectivament saxitoxines. Dins d'aquest grup, la saxitoxina és la primera que es va tipificar i és la més estudiada.