Back to top

Diccionari de seguretat alimentària

Presentació

Diccionari de seguretat alimentària - Presentació

© Autoria: Generalitat de Catalunya. Departament de Salut; TERMCAT, Centre de Terminologia
© Edició: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2023 (Primera edició: 2021)
Amb la col·laboració de: Agència Catalana de Seguretat Alimentària

 

El Diccionari de seguretat alimentària recull més de 700 termes relacionats amb la seguretat alimentària, amb la qualitat dels aliments, amb els sistemes de control i d’anàlisi del risc i amb els perills alimentaris. Inclou, doncs, termes relatius a l’alimentació, a la cadena alimentària, als sistemes de control de la seguretat alimentària, als additius alimentaris i les classes funcionals, a la planificació i l’auditoria, al laboratori i les tècniques analítiques, als estudis de dieta i als perills biològics, els perills químics i els perills físics.

Cada entrada del diccionari inclou una o més denominacions catalanes i equivalents en castellà, francès i anglès. A més a més, per als perills biològics, es recull també el nom científic referit als bacteris, als virus, als protozous, als nematodes i als platihelmints, mentre que per als elements i els compostos que constitueixen perills químics es recull, respectivament, el símbol o la fórmula. Cada fitxa es completa amb una definició, i, sovint, notes explicatives que proporcionen més informació sobre el terme. En algunes de les fitxes, les notes son nombroses i extenses. En aquests casos, les notes van precedides amb un encapçalament que en facilita la lectura i la localització de la informació necessària.

Aquest diccionari s’ha elaborat conjuntament entre el Centre de Terminologia TERMCAT, organisme adscrit al Departament de Cultura, i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. L’assessorament conceptual de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària ha sigut essencial al llarg de tot el procés.

Des de la pestanya “Consulta de termes”, es pot accedir a les fitxes terminològiques de tres maneres diferents: mitjançant l’accés a la llista alfabètica de totes les denominacions (per a cada un dels idiomes del diccionari); mitjançant l’accés temàtic en català, o mitjançant cerques simples o avançades (directament al quadre "Text de la consulta”, en qualsevol de les llengües del diccionari).

 

Equip de treball
Arbre de camp
Bibliografia

Material complementari:

Infografia: Seguretat alimentària: els additius alimentaris

Seguretat alimentària: Els additius alimentaris

Infografia: Seguretat alimentària: malalties transmeses per aliments

Seguretat alimentària: malalties transmeses per aliments

Infografia: Seguretat alimentària: els perills alimentaris

Seguretat alimentària: els perills alimentaris

Lèxic d'additius alimentaris

 

Autoria:

logo Gentcat Departament de salut           TERMCAT

 

Edició:

TERMCAT

 

Amb la col·laboració de:

Agència Catalana de Seguretat Alimentària

 

Citació bibliogràfica recomanada:
CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de seguretat alimentària [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2023. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/304>

 

Darrera actualització: 05-04-2024