Back to top

radioactivitat - Diccionari de seguretat alimentària

Presentació
  • ca  radioactivitat, n f
  • es  radiactividad, n f
  • es  radioactividad, n f
  • fr  radioactivité, n f
  • en  radioactivity, n

Perills alimentaris

Definició
Procés pel qual determinats isòtops d'alguns elements químics emeten espontàniament partícules o raigs nocius per als éssers vius, a causa de la desintegració del nucli dels seus àtoms.

Nota

  • 1. Grup de risc: Qualsevol persona. Determinades persones, com ara membres dels equips de rescats o treballadors de centrals nuclears, poden estar exposats a materials radioactius i a dosis de radiació més elevades. S'ha observat que les afeccions són més greus en infants.
  • 2. Presència en els aliments: La radiació que emet la radioactivitat pot arribar a la cadena alimentària de forma natural (és present en el sòl, l'aigua i l'aire) o de forma accidental (en cas de fuita per un accident nuclear o radiològic) i, en funció de l'exposició, hi pot haver cert risc per a la salut del consumidor. En qualsevol cas, es pot acumular en l'aire, el sòl i l'aigua i, consegüentment, en els cultius i en els animals.
  • 3. Efectes en la salut humana: L'exposició a la radiació, com a conseqüència de la radioactivitat, pot causar efectes aguts, com l'enrogiment de la pell, la pèrdua de cabells o cremades. Està classificada com a cancerígena per a les persones.