Back to top

hexaclorobenzè - Diccionari de seguretat alimentària

Presentació
  • ca  hexaclorobenzè, n m
  • ca  HCB, n m sigla
  • es  hexaclorobenceno, n m
  • es  HCB, n m sigla
  • fr  hexachlorobenzène, n m
  • fr  HCB, n m sigla
  • en  hexachlorobenzene, n
  • en  HCB, n sigla
  • for  C6Cl6

Perills alimentaris

Definició
Compost organoclorat derivat del benzè format per substitució dels sis àtoms d'hidrogen per sis àtoms de clor.

Nota

  • 1. Formació: Es genera de forma intencionada en la indústria química, per exemple, en la formulació d'insecticides, o com a subproducte en la incineració de residus. Actualment l'ús històric que havia tingut com a fungicida en conreus està prohibit a la Unió Europea.
  • 2. Tipus de contaminant: Es considera un contaminant orgànic persistent. És molt poc soluble en aigua i molt soluble en els greixos, per la qual cosa és molt persistent en el medi ambient i és objecte de bioacumulació i bioamplificació al llarg de la cadena tròfica.
  • 3. Exposició per via alimentària: Associada, principalment, al consum d'aliments d'origen animal rics en greixos, i també de llavors de carabassa i d'altres vegetals de la família de les cucurbitàcies.
  • 4. Efectes en la salut humana: La intoxicació per hexaclorobenzè pot provocar un quadre anomenat porfíria cutània tardana, que es caracteritza per lesions a la pell i dany hepàtic, entre altres símptomes. L'hexaclorobenzè està classificat com a possible cancerigen per a les persones.