Back to top

alcaloides del tropà - Diccionari de seguretat alimentària

Presentació
alcaloides del tropà alcaloides del tropà

  • ca  alcaloides del tropà, n m pl
  • ca  AT, n m pl sigla
  • es  alcaloides del tropano, n m pl
  • es  alcaloides tropánicos, n m pl
  • es  TA, n m pl sigla
  • fr  alcaloïdes tropaniques, n m pl
  • fr  AT, n m pl sigla
  • en  tropane alkaloids, n pl
  • en  TA, n pl sigla

Perills alimentaris

Definició
Conjunt d'alcaloides produïts com a metabòlits secundaris per una gran diversitat de plantes, principalment de les famílies de les brassicàcies, les cucurbitàcies, les eritroxilàcies i les solanàcies com a mecanisme de defensa davant de fongs, insectes i altres animals.

Nota

  • 1. Les plantes més conegudes pel seu contingut en alcaloides del tropà són les del gènere Datura de la família de les solanàcies i, particularment, l'estramoni (Datura stramonium). S'han trobat llavors d'estramoni com a impureses en llavors de lli, soja, sorgo, mill, gira-sol i fajol.
  • 2. Exposició per via alimentària: Un dels alcaloides del tropà més coneguts és la cocaïna, que es troba en les plantes de la família de les eritroxilàcies, però, a escala europea, només tenen importància en seguretat alimentària l'atropina i l'escopolamina, que es troben en plantes de la família de les solanàcies. La via d'exposició a l'atropina i l'escopolamina en les persones és a través del consum accidental de baies, fulles o arrels de plantes que en contenen, com ara la belladona (Atropa belladonna), l'estramoni (Datura stramonium) i l'herba queixalera (Hyoscyamus niger), i que sovint es confonen amb plantes de consum alimentari.
  • 3. Efectes en la salut humana: La ingestió d'alcaloides del tropà pot provocar visió borrosa, nàusees, vòmits, taquicàrdia i, fins i tot, deliri i al·lucinacions.