Escarxofem-nos

carxofes

Si hi ha una reina del gener (i del desembre i del febrer i del març), a banda de la fred que ens proporcionen els barbuts, és la carxofa o escarxofa, la inflorescència de la carxofera o escarxofera. Conreada per tota la Mediterrània, als Països Catalans en destaquen tres zones de conreu, de les quals surten carxofes de qualitat extraordinària: la carxofa del Prat i de tot el parc agrari del Delta del Llobregat, la carxofa del Delta de l’Ebre (conreada al Baix Ebre i al Montsià) i la carxofa de Benicarló, al Baix Maestrat.

La carxofa és l’hortalissa que es pot menjar de mil maneres, crua tallada ben prima, marinada, o cuita al forn, al microones, a la brasa, bullida, fregida, saltada, arrebossada, guisada, amb truita, a l’arròs, sola, acompanyada, acompanyant carn, peix, altres verdures, llegum, embotits, per menjar amb les mans, amb la forquilla i el ganivet o amb la cullera; què més es pot demanar?

Avui, per si voleu innovar, us donem setanta-quatre idees de carxofes plurals més dotze idees de carxofes singulars per gaudir d’aquest regal de la natura. Són idees procedents del diccionari en línia Plats a la carta: amanides, arrossos, canelons, cremes, pastes, marisc...

També trobareu tota la terminologia escarxofera al Portal d’alimentació i gastronomia i al Cercaterm.