Bàsics mexicans

imatge d'uns natxos

Cuina de mil gustos, de mil colors, de mil possibilitats, la cuina mexicana s’escampa pel món i ha arribat a Catalunya, de vegades directament, de vegades passant per Texas, i aquí s’ha quedat, per a gaudi nostre. I amb els plats i els ingredients ens han arribat les paraules que els designen i nosaltres ens les fem nostres, de vegades directament, de vegades adaptades.

Termes com ara guacamole o tortilla fa anys que són indubtablement catalans. Sí, són manlleus del castellà que el català, com el francès, l’italià, el portuguès, l’anglès o l’alemany, ha adoptat tal com són. És un dels criteris que es tenen en compte, la internacionalitat, mirar què fan les llengües de l’entorn. Si tothom accepta guacamole seria estrany que en català es digués pasta d’alvocat, per exemple. També es va adoptar tal qual el terme tortilla, per la mateixa raó. En tots dos casos, a més, són paraules que s’integren sense problema en el sistema fònic i gràfic del català. Hi ha altres paraules catalanes amb el sufix diminutiu -illa, com per exemple, armilla, guerrilla, massilla o quartilla.

Darrerament el català ha incorporat dos nous termes procedents de la cuina tex-mex, la cuina de fusió nascuda a Texas i basada en la cuina mexicana: xip de tortilla i natxos. En tots dos casos, es tracta de manlleus adaptats a la grafia catalana. Els xips de tortilla són rodanxes o triangles de tortilla fregits en oli, cruixents, que es consumeixen com a aperitiu, acompanyament o formant part d’algun plat, com ara els natxos. Els trobem als supermercats catalans amb bosses com les de les patates o les cotnes de tota la vida. Hi ha qui en diu natxos, però no són natxos.

Els natxos són un plat en què hi ha un llit de xips de tortilla amb formatge fos calent per sobre i altres ingredients, com ara xili de Jalapa o olives. És el típic plat que es posa al mig de la taula per compartir. Si hi ha gana, però, els natxos es poden convertir en un plat principal en incloure-hi altres ingredients, especialment carn, més formatge, crema agra, guacamole, alguna salsa... Cadascú al seu gust.

Tasteu-ho!

Podeu trobar tots aquests termes al Cercaterm i també al cercador del portal d’alimentació i gastronomia.