Alimentació, salut i diversitat

Alimentació, salut i diversitat

A hores d’ara ja sabem que la humanitat no canviarà de soca-rel, com alguns predicaven des del confinament del mes d’abril, que el nostre món no serà menys agressiu amb el planeta, ni desapareixeran les desigualtats, la violència o la precarietat. Però també sabem que els petits canvis són poderosos i coneixem l’efecte papallona, i els hem de fer servir en positiu.

Actes tan bàsics de la vida com menjar o anar a comprar poden marcar la diferència entre la sostenibilitat o la reducció de la biodiversitat vegetal, per exemple. Des de fa trenta anys, pel cap baix, hi ha gent al món que treballa per promoure el plaer de menjar de manera sana i variada, la gastronomia tradicional basada en productes artesans, especialment productes ecològics, de temporada i de proximitat, i també per promoure la preservació del patrimoni alimentari local, la biodiversitat alimentària. Tot un corrent d’estudi i de pràctica que s’anomena ecogastronomia.

Aquest corrent va néixer com a reacció a l’expansió dels establiments de menjar ràpid; per això l’organització internacional que promou l’ecogastronomia s’anomena Slow Food, i en català i en altres llengües, de l’ecogastronomia també se’n pot dir menjar lent.

Seguiu les propostes de l’ecogastronomia si voleu tenir cura de la vostra salut i de la de l’entorn.

Trobareu aquest terme i d’altres a la Terminologia de les tendències alimentàries i al Cercaterm.