Back to top

sumoll blanc - Terminologia de la vitivinicultura

Presentació
 • ca  sumoll blanc, n m
 • ca  marseguera, n m/f sin. compl.
 • es  merseguera, n f
 • es  sumoll blanco, n m

Vitivinicultura > Varietats vitivinícoles > Varietat blanca

Definició
1. Cep originari de la península Ibèrica, poc vigorós.
2. Raïm blanc produït pel cep sumoll blanc, de maduració primerenca, menut, compacte i amb els grans petits i esfèrics.
3. Vi elaborat amb raïm sumoll blanc, lleuger i de color pàl·lid.

Nota

 • 1. La denominació catalana marseguera s'utilitza especialment al País Valencià.
 • 2. En català també es documenten, entre d'altres, les formes sumoi blanc i xumoi blanc (totes dues noms masculins), variants lingüístiques de sumoll blanc, i merseguera, mersaguera, messeguera i massadera (totes quatre noms masculins o femenins), variants lingüístiques de marseguera.
 • Criteris aplicats:

  S'aproven la denominació sumoll blanc (de sumollar 'fer pansir o madurar', del llatí submolliare, derivat de mollis 'tou', potser relacionat amb el caràcter sucós d'aquesta varietat) i el sinònim complementari marseguera (potser del llinatge valencià Messeguer, per encreuament amb març: messeguer > messeguera X març > marseguera) pels motius següents: (1)

  ·són les formes documentades en la llista de varietats autoritzades a Catalunya (RD740/2015-CA) per a anomenar aquesta varietat;

  ·tenen el vistiplau dels especialistes.

  Els especialistes comenten que el sumoll blanc és una varietat poc conreada actualment a Catalunya (en aquests moments, només es fa a l'Alt Camp) i que, malgrat la similitud de noms, és molt diferent del sumoll negre, que és una varietat molt més coneguda.


  (1) Les etimologies provenen de FAVÀ i AGUD, Xavier. Diccionari dels noms de ceps i raïms: L'ampelonímia catalana . Barcelona: Institut d'Estudis Catalans, 2001. 455 p. (Biblioteca de Dialectologia i Sociolingüística; 8).

  [Acta 607, 17 de juny de 2016]