Back to top

al vapor - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentació
  • ca  al vapor, adv
  • es  al vapor
  • fr  à la vapeur

Definició
Mètode de cocció que permet nombrosos experiments gastronòmics: els peixos, les hortalisses i les aus són associats d'aquesta manera a altres aromes subtils. L'element determinant de la cocció al vapor és que els productes tinguin una qualitat perfecta, ja que la més petita aroma dubtosa és accentuada si es cou d'aquesta manera. El procediment clàssic de la cuina al vapor consisteix a abocar en una olla o cassola fonda la quarta part del seu volum d'un brou més o menys aromatitzat, col·locant després l'aliment que s'ha de coure damunt una reixeta o en un cistellet metàl·lic, que es subjecta a l'interior del recipient, i que deixa passar el vapor del líquid bullent. També es poden coure alguns aliments en el seu propi vapor sense afegir líquid, en una cassola fonda o marmita posada sobre un foc suau, o bé embolicats amb paper d'alumini i posats sobre les brases o al forn. Entre els avantatges de la cocció al vapor, tenim que els aliments cuits al vapor conserven millor les vitamines i els minerals liposolubles. En canvi, el temps de cocció és relativament llarg (llevat si els aliments són tallats en trossos molt petits). A més a més, les salses d'acompanyament hi tindran un paper important.

Nota

  • Vegeu: papillota.