Back to top

aviram - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentació
  • ca  aviram, n m
  • ca  volateria, n f sin. compl.
  • es  averío
  • es  aves de corral
  • es  volatería
  • fr  volaille

Definició
Ocells de corral, a les quals s'afegeix el conill domèstic. Avui els corrals s'han ampliat i s'han convertit en granges, on no solament s'hi produeixen pollastres, capons, pintades, oques i ànecs, galls dindi, paons i coloms, sinó que també s'hi crien guatlles, perdius i fins i tot estruços. La carn d'aquests animals, rica en proteïnes i vitamines B i PP, i més pobra en greixos que la dels animals de carnisseria, dona origen a plats senzills i econòmics, a grans plats clàssics i regionals, i també a preparacions més refinades. El terme au s'utilitza en cuina per a designar la carn de pollastre quan s'empra en preparacions de base (amanides, croquetes, salpicó, fondo, llenca, etc.), mentre que les receptes específiques realitzades amb un animal determinat esmenten expressament el seu nom. Les aus donen lloc a plats calents o freds, però mai crus.