Back to top

seitó - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentació
  • ca  seitó, n m
  • ca  aladroc, n m sin. compl.
  • es  aladroque
  • es  boquerón
  • fr  anchois frais

Definició
Peix que, una vegada curat en sal, oli o salsa picant, tothom coneix amb el nom d'anxova. Les anxoves són famoses a totes les costes dels Països Catalans, però són particularment estimades les de Cadaqués, Roses, l'Escala i Palamós, llocs on, quan fan la salaó, afegeixen pebre en gra a la sal. Són objecte d'una pesca incessant, destinada gairebé íntegrament a les conserves. Ara vivim la moda del pa amb tomàquet i anxoves, ressuscitada del nostre patrimoni popular pels establiments que no deuen saber fer altra cosa. Aquest fet ha fet pujar astronòmicament el preu de les anxoves. Esperem que els bancs compactes de seitons de la Mediterrània durin molts anys, aguantin la persecució de què són objecte i no arribem a la situació d'espècie protegida.