Back to top

armar - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentació
  • ca  armar, v tr
  • es  armar
  • fr  trousser

Definició
Donar forma a una peça d'aviram o de caça de ploma abans de lligar-la, amb les potes estirades per a rostir-la, les potes replegades per a brasejar-la o bullir-la, introduint les ales en el cos per tal que no es deformin durant la cocció. També s'ha de recosir l'obertura del ventre. Particularment, s'arma una peça d'aviram en els costats de la qual s'ha practicat una petita incisió per esmunyir-hi l'articulació de la pota i de la cuixa; en certs ocells petits, armar-los dispensa de vegades el lligat. S'armen també els crancs, i de vegades els llagostins, per una presentació particular en les guarnicions (l'operació consisteix a clavar l'extremitat de les pinces de la bèstia en la base de la cua, és a dir, de l'abdomen).