La Terminologia de les varietats vitivinícoles es posa al dia

varietats vitivinícoles

La Terminologia de les varietats vitivinícoles és un recull dedicat als ceps, els raïms i els vins de les denominacions d’origen catalanes. D’una banda, conté les fitxes que corresponen a les 48 varietats autoritzades a Catalunya. Aquestes fitxes apleguen un total de 79 termes catalans, amb definicions i notes, i equivalents en castellà, francès i anglès, principalment, però també, puntualment, en gallec, italià, occità, portuguès o alemany. 

D’una altra banda, hi trobem també 4 fitxes de criteris generals que expliquen el tractament en català de qüestions lingüístiques lligades a aquesta terminologia, com ara el gènere gramatical assignat als noms dels ceps, els raïms i els vins; l’ús de la majúscula i la minúscula en escriure aquests noms; el tractament donat als manlleus, o la consideració de la sinonímia i les variants lingüístiques documentades.

El TERMCAT va publicar la primera edició d’aquesta terminologia el setembre de 2016, amb les varietats que apareixien en el Reial decret 740/2015, de 31 de juliol. L’actualització que ara es presenta recull les varietats (com ara el giró ros, el marselan o el xarel·lo vermell) autoritzades a Catalunya al Reial decret 313/2016, de 29 de juliol, vigent en aquest moment, d’acord amb la voluntat de mantenir aquesta publicació sempre al dia.