No es pot entendre la cuina sense herbes. Cada cuina les seves herbes, les herbes del seu entorn, de quilòmetre zero. La cuina com a continuació del camp, els marges, el bosc dels voltants. L’olor de llorer del pollastre amb prunes de la meva àvia.
Segons el Calendari dels Pagesos, les fruites del mes de novembre són l’aranja, l’aranyó, el caqui, el codony, la llimona, la magrana, la mandarina, el nabiu, la poma, el raïm i la taronja.
La Pistacia vera és un arbret caducifoli dioic de la família de les anacardiàcies, amb brancatge abundant, que aguanta molt bé la sequera i es conrea pels seus fruits.
Aquests dies en què la calor comença a cedir terreny, el calendari ens regala, a part d’unes nits més fresques, una bona colla de fruits especialment saborosos: raïm, codony, mores, figues...
Com a component de xampús i gels de bany, com a flocs de cereal o en forma de farina del panet de l'esmorzar, com a possible causa d'al·lèrgia o d'intolerància alimentària... la planta de nom científic Avena sativa està molt present a la nostra vida quotidiana.
La tardor ens porta el primer fred, els canvis de color del fullatge, el sol acollidor, també les ganes d’aplegar-nos a casa més d’hora, que el dia s’escurça. I una de les delícies gastronòmiques el devorament de les quals ens defineix com a poble: els bolets.