Els sabors del món aplegats en un diccionari en línia del TERMCAT

Sabors del mon

El TERMCAT publica el Glossari de sabors del món, que aplega un conjunt de termes tractats amb motiu de les diverses edicions (2012, 2013 i 2014) de la mostra Sabors del món.

Sabors del món és una mostra gastronòmica en què es pretén donar a conèixer productes alimentaris i elaboracions culinàries de les diverses cultures que conviuen al barri del Fondo de Santa Coloma de Gramenet, i els seus objectius últims són la promoció del comerç local, la cohesió social i el foment del català com a llengua comuna.

El glossari s’ha presentat avui, dia 8 de maig, a les 12 h, en el marc d’un acte organitzat pel Centre de Normalització Lingüística L'Heura a la Biblioteca del Fondo, que ha acollit tots els agents implicats en la mostra. A banda de la presentació del glossari, s’ha fet referència al treball terminològic dut a terme pel TERMCAT en col·laboració amb el Consorci per a la Normalització Lingüística al llarg dels anys, i a la voluntat de continuar treballant junts. Hi han pres part representants del Centre de Terminologia TERMCAT, de la unitat UB-Bullipèdia, de Fondo Comerç i del CNL l’Heura.

En el glossari hi trobareu actualment 47 termes, que fan referència tant a productes alimentaris (verdures, fruites, begudes, pans) com a elaboracions gastronòmiques (aperitius, plats a base de carn o de peix, salses, dolços i postres) d’arreu del món: productes i elaboracions de la cuina xinesa, japonesa, coreana, índia, armènia, turca, de tot l’Orient Mitjà, del Pròxim Orient, del Magrib, de l’Àfrica occidental o de l’Amèrica Central i del Sud.

Més d’una cinquena part dels termes que inclou el Glossari de sabors del món són termes normalitzats, és a dir, aprovats pel Consell Supervisor del TERMCAT, l’organisme encarregat de la normalització de la terminologia catalana. Es tracta, sobretot, de noms de productes vegetals, com ara banana mascle, cogombre tropical, col xinesa, enciam espàrrec, fònio, tomàquet d’arbre, etc.

Cada fitxa conté la denominació en català, equivalents en castellà, francès i anglès, àrea temàtica i definició, tot i que no sistemàticament, atès que aquest recull s’ha concebut com un projecte obert, en curs de treball, que s’anirà completant, tant pel que fa a la informació dels termes que ja conté com, si escau, a la incorporació de nous termes de properes edicions de la mostra.

Sabors del món és una iniciativa de l’Associació de Comerciants i Professionals de Fondo Comerç, que té la col·laboració del Centre de Normalització Lingüística L’Heura, de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i de la Universitat de Barcelona.

Podeu consultar aquesta informació en pdf, en format de nota de premsa.