Taânsalt
Taânsalt
Gastronomia amaziga > Taânsalt
- ca Taânsalt, n f
Gastronomia amaziga > Taânsalt
Definició
La Taânsalt és la festa agrícola que se celebra després de la collita, normalment entre el juliol i l'agost. La festa pot durar fins a tres dies. Els amazics mengen plats típics eleborats amb productes acabats de collir, fan fogueres i es banyen al riu o al mar. Segons les tradicions, al vespre de la Taânsalt, se celebren reunions en un lloc aïllat o a la llar d'alguna persona que viu sola per cantar, ballar i menjar.
tagín de peix
tagín de peix
Gastronomia amaziga > Tot l'any
- ca tagín de peix, n m
- zgh ṭṭajin n iselman
- tfng ⵟⵟⴰⵊⵉⵏ ⵏ ⵉⵙⵍⵎⴰⵏ
Gastronomia amaziga > Tot l'any
tagín de salaó de carn
tagín de salaó de carn
Gastronomia amaziga > Tot l'any
- ca tagín de salaó de carn, n m
- zgh ṭṭajin s uqeddid
- tfng ⵟⵟⴰⵊⵉⵏ ⵙ ⵓⵇⴷⴷⵉⴷ
Gastronomia amaziga > Tot l'any
tagín de tripa de xai
tagín de tripa de xai
Gastronomia amaziga > Festa del Xai
- ca tagín de tripa de xai, n m
- zgh takrict
- tfng ⵜⴰⴽⵔⵉⵛⵜ
Gastronomia amaziga > Festa del Xai
tahertits
tahertits
Gastronomia amaziga > Any Nou Amazic, Gastronomia amaziga > Ramadà
- ca tahertits, n f pl
- zgh tiḥertitin
- tfng ⵜⵉⵃⵔⵜⵉⵜⵉⵏ
Gastronomia amaziga > Any Nou Amazic, Gastronomia amaziga > Ramadà
Definició
Creps que se serveixen amb mantega fosa i mel.
tahrirt de farina
tahrirt de farina
Gastronomia amaziga > Ramadà
- ca harira de farina, n f
- ca tahrirt de farina, n f
- zgh taḥrirt n waren
- tfng ⵜⴰⵃⵔⵉⵔⵜ ⵏ ⵡⴰⵔⵏ
Gastronomia amaziga > Ramadà
Definició
Brou obtingut de la cocció en aigua de verdures, tomàquet, espècies i farina.
Nota
- La designació catalana habitual és harira, forma adaptada a partir de l'àrab, que és la llengua a través de la qual s'ha vehiculat el terme internacionalment. La denominació en amazic és taḥrirt (tahrirt en adaptació al català).
tahrirt de sèmola
tahrirt de sèmola
Gastronomia amaziga > Ramadà
- ca harira de sèmola, n f
- ca tahrirt de sèmola, n f
- zgh taḥrirt n iwzan
- tfng ⵜⴰⵃⵔⵉⵔⵜ ⵏ ⵉⵡⵣⴰⵏ
Gastronomia amaziga > Ramadà
Definició
Brou obtingut de la cocció en aigua de verdures, tomàquet, espècies i sèmola de blat o ordi.
Nota
- La designació catalana habitual és harira, forma adaptada a partir de l'àrab, que és la llengua a través de la qual s'ha vehiculat el terme internacionalment. La denominació en amazic és taḥrirt (tahrirt en adaptació al català).
takerkuixt
takerkuixt
Gastronomia amaziga > Ramadà
- ca takerkuixt, n f
- zgh takerkuct
- tfng ⵜⴰⴽⵔⴽⵓⵛⵜ
Gastronomia amaziga > Ramadà
Definició
Pastís de sèmola que es cou en una paella o al forn.
tarfist
tarfist
Gastronomia amaziga > Tot l'any
- ca tarfist, n f
- ca trid, n m
- zgh tarfist
- zgh trid
- tfng ⵜⵔⵉⴷ
- tfng ⵜⴰⵔⴼⵉⵙⵜ
Gastronomia amaziga > Tot l'any
Definició
Estofat de pollastre amb espècies, ceba, julivert i brou abundant, que se serveix amb creps esmicolades per damunt.
tazerzigt
tazerzigt
Gastronomia amaziga > Tot l'any
- ca tazerzigt, n f
- zgh tazerzigt
- tfng ⵜⴰⵣⵔⵣⵉⴳⵜ
Gastronomia amaziga > Tot l'any
Definició
Farina fregida amb oli i ous.