UF
UF
Anàlisi del risc
- ca ultrafiltració, n f
- ca microfiltració, n f sin. compl.
- ca UF, n f sigla
- es microfiltración, n f
- es ultrafiltración, n f
- es UF, n f sigla
- fr microfiltration, n f
- fr UF, n f
- fr ultrafiltration, n f
- en microfiltration, n
- en ultrafiltration, n
- en UF, n sigla
Anàlisi del risc
Definició
Tractament aplicat a determinats aliments líquids consistent a fer-los passar a través d'una membrana amb porus molt petits per a eliminar-ne les impureses i els microorganismes i assegurar-ne la conservació i millorar-ne el valor nutritiu i l'aspecte físic.
ultrafiltració
ultrafiltració
Anàlisi del risc
- ca ultrafiltració, n f
- ca microfiltració, n f sin. compl.
- ca UF, n f sigla
- es microfiltración, n f
- es ultrafiltración, n f
- es UF, n f sigla
- fr microfiltration, n f
- fr UF, n f
- fr ultrafiltration, n f
- en microfiltration, n
- en ultrafiltration, n
- en UF, n sigla
Anàlisi del risc
Definició
Tractament aplicat a determinats aliments líquids consistent a fer-los passar a través d'una membrana amb porus molt petits per a eliminar-ne les impureses i els microorganismes i assegurar-ne la conservació i millorar-ne el valor nutritiu i l'aspecte físic.
ultrapasteurització
ultrapasteurització
Conceptes generals
- ca esterilització UHT, n f
- ca ultrapasteurització, n f sin. compl.
- es esterilización UHT, n f
- es ultrapasteurización, n f
- fr procédé UHT, n m
- fr stérilisation UHT, n f
- fr ultrapasteurisation, n f
- en UHT sterilization, n
- en ultrapasteurization, n
- en UHT sterilisation, n var. ling.
- en ultrapasteurisation, n var. ling.
Conceptes generals
Definició
Esterilització d'un aliment líquid consistent a escalfar-lo, directament o indirectament, a temperatures compreses entre 135 °C i 150 °C durant molt poc temps, generalment entre 2 i 10 segons.
Nota
- 1. Algunes fonts distingeixen entre esterilització UHT i ultrapasteurització i apliquen la forma ultrapasteurització (i la forma anàloga en altres llengües) a una pasteurització elevada, feta a temperatures entre 75 °C i 100 °C.
- 2. Quan l'esterilització UHT es fa per contacte directe de l'aliment amb vapor d'aigua s'anomena uperització.
- 3. La sigla UHT de esterilització UHT prové de l'anglès ultra-high temperature ('temperatura ultraalta') o ultra-heat-treated ('tractat a temperatura ultraalta').
ultrasò
ultrasò
Conceptes generals
- ca ultrasò, n m
- es ultrasonido, n m
- fr ultrason, n m
- fr ultra-son, n m var. ling.
- en ultrasound, n
Conceptes generals
Definició
So de freqüència superior a la màxima audible, normalment de més de 20.000 vibracions per segon.
Nota
- Els ultrasons s'utilitzen com a tècnica de conservació d'aliments, especialment per a la disminució de la concentració de microorganismes i la inhibició de l'activitat enzimàtica. L'ús d'ultrasons en els aliments no n'altera les propietats físiques, químiques ni nutricionals.
uperització
uperització
Conceptes generals
- ca uperització, n f
- es uperización, n f
- fr upérisation, n f
- en uperization, n
- en uperisation, n var. ling.
Conceptes generals
Definició
Modalitat d'esterilització UHT en què l'aliment líquid, prèviament escalfat, s'eleva a una temperatura de 150°C en menys d'un segon mitjançant la injecció directa de vapor i es refreda posteriorment per expansió en una cambra de buit d'una manera sobtada.
Nota
- La forma uperització és un manlleu de l'anglès uperization, forma creada a partir de ultrapasteurization (en català, ultrapasteurització, substantiu que actualment se sol utilitzar com a sinònim de esterilització UHT, és a dir, com a hiperònim de uperització o, també de vegades, referit a una pasteurització elevada).
utensili
utensili
Conceptes generals
- ca estri, n m
- ca utensili, n m sin. compl.
- es utensilio, n m
- fr ustensile, n m
- en utensil, n
Conceptes generals
Definició
Instrument necessari per al processament d'aliments, l'emmagatzematge, la distribució o la comercialització.
Nota
- Són exemples d'estris les olles, les cassoles, els pots, els cullerots, els plats, els bols, els ganivets, les culleres, les forquilles, les taules de tallar o els recipients.