Back to top

sauvignon blanc [sauvignon: fr] - Terminologia de la vitivinicultura

Presentació
sauvignon blanc [sauvignon: fr] sauvignon blanc [sauvignon: fr]

  • ca  sauvignon blanc [sauvignon: fr], n m
  • ca  sauvignon [fr], n m sin. compl.
  • es  sauvignon, n m
  • es  sauvignon blanc, n m
  • fr  sauvignon blanc, n m
  • en  Sauvignon, n
  • en  Sauvignon Blanc, n
  • de  Muskat Sylvaner, n m

Vitivinicultura > Varietats vitivinícoles > Varietat blanca

Definició
1. Cep conreat tradicionalment a la regió francesa de la vall del Loira, resistent al fred.
2. Raïm blanc produït pel cep sauvignon blanc, de maduració primerenca, menut i amb els grans mitjans, esfèrics i verdosos.
3. Vi elaborat amb raïm sauvignon blanc, fresc, molt àcid, amb un grau alcohòlic mitjà o alt i una aroma herbàcia.

Nota

  • Criteris aplicats:

    S'aproven la denominació sauvignon blanc i el sinònim complementari sauvignon (manlleu del francès d'origen incert) pels motius següents:

    ·sauvignon blanc és la forma documentada en les obres terminològiques i en els textos especialitzats per a designar aquesta varietat; també és l'única forma recollida a la llista de varietats autoritzades a Catalunya (RD740/2015-CA);

    ·és documenta també en altres llengües;

    ·la variant reduïda sauvignon també es recull en algunes fonts per a fer referència específicament a aquesta varietat; els especialistes confirmen que, per bé que sauvignon blanc és una denominació preferible, perquè és més precisa, sauvignon també s'utilitza per defecte per a designar aquesta varietat blanca i es mostren partidaris de recollir-la com a sinònim complementari.

    Es descarta el sinònim d'origen francès fumé blanc (o blanc fumé), documentat també en algunes fonts, perquè no té ús en català (sembla que és la denominació del sauvignon blanc als Estats Units i a Austràlia).

    [Acta 607, 17 de juny de 2016]