tall
tall
Tractament dels productes > Trossejament
- ca tall, n m
- es trozo
- fr tranche
- en slice
Tractament dels productes > Trossejament
Definició
Tros de carn, peix, formatge, etc. tallat d'una peça sencera o d'un tros més gros.
tallar
tallar
Tractament dels productes > Trossejament
- ca tallar, v tr
- es cortar
- fr couper
- fr tailler
- en cut, to
Tractament dels productes > Trossejament
Definició
Dividir en parts un aliment amb un instrument tallant.
tallar a la brunesa
tallar a la brunesa
Tractament dels productes > Trossejament
- ca tallar a la brunesa, v tr
- es cortar en brunoise
- fr couper en brunoise
- fr tailler en brunoise
- en cut in brunoise, to
Tractament dels productes > Trossejament
Definició
Tallar un aliment a bocins de la mida d'un gra d'arròs.
tallar a la juliana
tallar a la juliana
Tractament dels productes > Trossejament
- ca tallar a la juliana, v tr
- es cortar en juliana
- fr couper en julienne
- en cut in julienne, to
- en julienne, to
- en shred, to
Tractament dels productes > Trossejament
Definició
Tallar un aliment en trossets llargs i prims, entre tres i cinc centímetres de llarg i entre un i tres mil·límetres de gruix.
tallar al biaix
tallar al biaix
Tractament dels productes > Trossejament
- ca tallar al biaix, v tr
- es cortar al bies
- fr couper en biais
Tractament dels productes > Trossejament
Definició
Tallar un aliment obliquament.
tallar-se
tallar-se
Alteració dels productes
- ca tallar-se, v intr pron
- es cortarse
- fr tourner
Alteració dels productes
Definició
Perdre, una salsa, el lligam entre els ingredients que la formen.
tamisar
tamisar
Tractament dels productes > Filtratges
- ca tamisar, v tr
- es tamizar
- fr tamiser
- en bolt, to
- en boult, to
- en sieve, to
- en sift, to
Tractament dels productes > Filtratges
Definició
Fer passar un aliment granular per un tamís per tal de separar-ne les parts fines de les més grosses.
tornejar
tornejar
Tractament dels productes > Neteja
- ca tornejar, v tr
- es tornear
- fr tourner
Tractament dels productes > Neteja
Definició
Retallar un aliment amb un ganivet de cuina per donar-li una forma determinada i regular.
torrar
torrar
Cocció > Rostits
- ca torrar, v tr
- es tostar
- fr griller
- en toast, to
Cocció > Rostits
Definició
Sotmetre directament a l'acció del foc un aliment, a fi que es dessequi i enrosseixi.
travar
travar
Tractament dels productes > Mescles
- ca lligar, v tr
- ca travar, v tr sin. compl.
- es ligar
- es trabar
- fr lier
- en bind, to
Tractament dels productes > Mescles
Definició
Unir una sèrie d'ingredients de manera que el preparat resultant adquireixi una certa consistència.