palpís
palpís
Tractament dels productes > Trossejament
- ca palpís, n m
Tractament dels productes > Trossejament
Definició
Escalopa del crostó o del cap de mort de la vedella, tallada molt prima.
Nota
- Per extensió, es coneixen amb el mateix nom els filets de la cuixa de l'anyell.
passar pel colador xinès
passar pel colador xinès
Tractament dels productes > Filtratges
- ca passar pel colador xinès, v tr
- es pasar por el colador chino
- fr passer au chinois
- en pass through a chinois, to
- en strain through a chinois, to
Tractament dels productes > Filtratges
Definició
Colar un líquid amb un colador xinès a fi que el resultat estigui pràcticament net de substàncies sòlides.
passar per l'estamenya
passar per l'estamenya
Tractament dels productes > Filtratges
- ca passar per l'estamenya, v tr
- es pasar por la estameña
- fr étaminer
- fr passer à l'étamine
Tractament dels productes > Filtratges
Definició
Colar un líquid amb una estamenya a fi que el resultat estigui completament net de substàncies sòlides.
passar-se
passar-se
Alteració dels productes
- ca passar-se, v intr pron
- es pasarse
- fr gâter, se
Alteració dels productes
Definició
Perdre, un aliment, la seva frescor o el seu punt.
pastar
pastar
Tractament dels productes > Mescles
- ca pastar, v tr
- es amasar
- fr pétrir
- en knead, to
Tractament dels productes > Mescles
Definició
Treballar una sèrie de productes fins que adquireixen la consistència d'una pasta.
pasteurització
pasteurització
Cocció > Bulls
- ca pasteurització, n f
- es pasteurización
- fr pasteurisation
- en pasteurization
Cocció > Bulls
Definició
Procediment de conservació d'aliments que consisteix a escalfar-los a una temperatura de 70°C a 80°C i refredar-los posteriorment d'una manera brusca.
pasteuritzar
pasteuritzar
Cocció > Bulls
- ca pasteuritzar, v tr
- es pasteurizar
- fr pasteuriser
- en pasteurize, to
Cocció > Bulls
Definició
Sotmetre un aliment a pasteurització.
pelar
pelar
Tractament dels productes > Neteja
- ca pelar, v tr
- es mondar
- es pelar
- fr peler
- en peel, to
Tractament dels productes > Neteja
Definició
Llevar la pell o l'escorça d'una fruita, d'una hortalissa, etc.
perfumar
perfumar
Tractament dels productes > Additaments i assaonaments
- ca perfumar, v tr
- es perfumar
- fr parfumer
Tractament dels productes > Additaments i assaonaments
Definició
Afegir una substància olorosa a un producte per tal que s'impregni del seu perfum.
pessic
pessic
Tractament dels productes > Additaments i assaonaments
- ca pessic, n m
- ca pols, n m sin. compl.
- ca polsada, n f sin. compl.
- ca polset, n m sin. compl.
- ca polsim, n m sin. compl.
- ca punta, n f sin. compl.
- ca puntet, n m sin. compl.
- es pellizco
- es pizca
- es punta
- es punto
- fr pincée
- fr pointe
- fr prise
- en pinch
Tractament dels productes > Additaments i assaonaments
Definició
Petita porció d'additament culinari que es pren amb els dits.