Back to top

Diccionari de procediments culinaris

Presentació
edulcorar edulcorar

Tractament dels productes > Additaments i assaonaments

  • ca  endolcir, v tr
  • ca  edulcorar, v tr sin. compl.
  • es  edulcorar
  • es  endulzar
  • fr  adoucir
  • fr  édulcorer
  • en  sweeten, to

Tractament dels productes > Additaments i assaonaments

Definició
Afegir sucre, mel, etc. a un aliment per fer-lo més dolç.
eixarreir-se eixarreir-se

Alteració dels productes

  • ca  eixarreir-se, v intr pron
  • es  resecarse

Alteració dels productes

Definició
Ressecar-se fins a endurir-se, un aliment, per dessecació.
emblanquir emblanquir

Cocció > Bulls

  • ca  blanquejar, v tr
  • ca  emblanquir, v tr
  • ca  escaldar, v tr
  • es  blanquear
  • es  escaldar
  • fr  blanchir
  • fr  ébouillanter
  • en  blanch, to

Cocció > Bulls

Definició
Fer bullir lleugerament un producte, generalment vegetal, per tal de reblanir-lo, eliminar-ne el color o treure'n el mal sabor.
emborrassar emborrassar

Tractament dels productes > Additaments i assaonaments

  • ca  enllardar, v tr
  • ca  emborrassar, v tr sin. compl.
  • ca  enllardonar, v tr sin. compl.
  • es  enlardar
  • es  lardar
  • es  lardear
  • fr  barder
  • en  bard, to
  • en  lard, to

Tractament dels productes > Additaments i assaonaments

Definició
Untar amb llard una vianda que ha de rostir-se a fi de protegir-la de la font de calor i evitar que es ressequi.
emborratxar emborratxar

Acabament dels productes > Operacions finals

  • ca  emborratxar, v tr
  • es  emborrachar
  • fr  imbiber
  • en  soak, to

Acabament dels productes > Operacions finals

Definició
Amarar un pastís amb almívar i licor o vi per estovar-lo i aromatitzar-lo.
embotir embotir

Tractament dels productes > Preparació

  • ca  embotir, v tr
  • es  embutir
  • fr  remplir

Tractament dels productes > Preparació

Definició
Omplir atapeïdament un budell de carn capolada, generalment de porc, fins a posar-lo tibant.
emmetxar emmetxar

Tractament dels productes > Additaments i assaonaments

  • ca  entatxonar, v tr
  • ca  emmetxar, v tr sin. compl.
  • ca  enllardar, v tr sin. compl.
  • es  mechar
  • fr  larder
  • fr  piquer
  • en  lard, to

Tractament dels productes > Additaments i assaonaments

Definició
Fer talls i forats a una peça de carn que s'ha de rostir i omplir-los de tallets de cansalada i altres ingredients per fer-la més saborosa.
emmotllar emmotllar

Tractament dels productes > Preparació

  • ca  emmotllar, v tr
  • es  moldear
  • fr  mouler
  • en  put in mould, to

Tractament dels productes > Preparació

Definició
Posar un aliment dins un motlle per tal que n'agafi la forma.
empanar empanar

Tractament dels productes > Additaments i assaonaments

  • ca  empanar, v tr
  • es  empanar
  • fr  paner

Tractament dels productes > Additaments i assaonaments

Definició
Embolcar carn o altra vianda amb pasta per coure-la després al forn.
empebrar empebrar

Tractament dels productes > Additaments i assaonaments

  • ca  empebrar, v tr
  • es  aderezar con pimienta
  • fr  poivrer
  • en  pepper, to

Tractament dels productes > Additaments i assaonaments

Definició
Amanir amb pebre.