caldo
caldo
Cocció > Bulls
- ca brou, n m
- ca caldo, n m sin. compl.
- es caldo
- fr bouillon
- en broth
Cocció > Bulls
Definició
Aliment líquid més o menys concentrat que resulta de la cocció en aigua de carn, peix, hortalisses, etc. amb herbes aromàtiques.
candir
candir
Acabament dels productes > Operacions finals
- ca candir, v tr
- es almibarar
- fr confire
Acabament dels productes > Operacions finals
Definició
Banyar amb almívar un aliment, generalment fruita, per endolcir-lo o conservar-lo.
capolar
capolar
Tractament dels productes > Trossejament
- ca capolar, v tr
- ca trinxar, v tr
- es picar
- es trinchar
- fr hacher
- en chop, to
Tractament dels productes > Trossejament
Definició
Tallar un aliment a trossos molt petits.
caramel·litzar
caramel·litzar
Tractament dels productes > Preparació
- ca caramel·litzar, v tr
- ca acaramel·lar, v tr sin. compl.
- es acaramelar
- es caramelizar
- fr caraméliser
- en caramelize, to
Tractament dels productes > Preparació
Definició
Fondre sucre fins al punt de caramel.
caramel·litzar
caramel·litzar
Acabament dels productes > Operacions finals
- ca caramel·litzar, v tr
- ca encaramel·lar, v tr
- es acaramelar
- es caramelizar
- fr caraméliser
- en caramelize, to
Acabament dels productes > Operacions finals
Definició
Cobrir de caramel un pastís o un altre preparat.
caramel·litzar
caramel·litzar
Tractament dels productes > Preparació
- ca caramel·litzar, v tr
- es acaramelar
- es caramelizar
- fr caraméliser
- en caramelize, to
Tractament dels productes > Preparació
Definició
Acolorir un brou, una salsa, etc. amb caramel.
carar
carar
Acabament dels productes > Presentació del plat
- ca glaçar, v tr
- ca carar, v tr sin. compl.
- es glasear
- fr glacer
- en frost, to
- en glacé, to
- en glaze, to
- en ice, to
Acabament dels productes > Presentació del plat
Definició
Cobrir un pastís amb glaça.
Nota
- La denominació catalana carar és pròpia del valencià.
carat
carat
Acabament dels productes > Presentació del plat
- ca glaça, n f
- ca carat, n m sin. compl.
- es glasa
- fr glace
- en frosting
- en glaze
- en icing
Acabament dels productes > Presentació del plat
Definició
Capa brillant i llisa, preparada amb sucre i clara d'ou, amb què es cobreixen alguns pastissos.
Nota
- La denominació catalana carat és pròpia del valencià.
civet
civet
Cocció > Guisats
- ca civet, n m
- es civet
- fr civet
- en civet
- en jugged
Cocció > Guisats
Definició
Guisat de llebre o d'una altra carn, generalment de caça, prèviament marinada, adobat amb vi negre, ceba i la sang del mateix animal.
clarificar
clarificar
Cocció > Bulls
- ca clarificar, v tr
- es clarificar
- fr clarifier
- fr dépouiller
- en clarify, to
Cocció > Bulls
Definició
Donar transparència a una salsa, a una gelatina o a un brou escumant-lo o traient-li les impureses que pugui contenir.
Nota
- Es pot clarificar mitjançant una escumadora o per l'addició de matèries clarificants, com ara carns vermelles o clara d'ou, que absorbeixen les partícules en suspensió.